Det kanske kommer som en överraskning, men faktum är att vår personlighet kommer fram även när vi sover. Ditt sovande ‘jag’ påverkar din sovställning, och din sovställning påverkar din psykiska och fysiska hälsa. Nedan beskrivs olika sovställningar och hur dem påverkar din hälsa.

Sova på rygg

Motverkar nack- och ryggproblem genom att lätta bördan på din ryggrad och nacke. Minskad morgonandedräkt då munnen och strupen hamnar högre än magsäcken. Att sova på rygg är även bra för att undvika svullet ansikte på morgonen. Att sova på ryggen medför dock ökad risk för snarkningar.

För maximal komfort utan att utsätta kroppen för ansträngning; välj en enkel, välfylld och mjuk kudde som låter huvudet sjunka in ordentligt.

Sova på sidan

Medför mindre risk för snarkningar och morgonandedräkt tack vare en förlängning av ryggraden och nivåskillnad mellan mun/strupe och magsäcken. Ökad blodcirkulation och därför väldigt bra för gravida kvinnor. Att sova på samma sida allt för länge kan resultera i sämre fasthet kring buk och bröst och rynkor i ansiktet.

För dig som sover på sidan är det viktigt med stöd och komfort i både kudde och säng. En tjock kudde med tillräckligt mycket fasthet för att fylla gapet mellan din axel och nacke är optimal då det hjälper ert huvud, nacke och ryggrad att hamna i en neutral position. Vidare så vill du även ha ett mjukare axelparti i sängen, för att undvika sömnrelaterade axelskador.

Fosterställning

Böjd rygg, nacke och knän medför ökad risk för ledskador eller inflammationer. Tryck mot diafragman skadar andningen och ökad risk för rynkor som följer trycket mot ansiktet.

För dig som sover i fosterställning är det också viktigt att få stöd och komfort i både kudde och säng. En tjock kudde med tillräckligt mycket fasthet för att fylla gapet mellan din axel och nacke är optimal då det hjälper huvud, nacke och ryggrad att hamna i en neutral position. Vidare så vill du även ha ett mjukare axelparti i sängen för att undvika sömnrelaterade axelskador.

Sova på mage

Att sova på mage medför extra tryck på muskler och leder då din kropp inte anpassar sig efter ryggraden överhuvudtaget. Det extra trycket i sin tur kan leda till smärta och avdomnade nervområden. Att sova på mage gör även att huvudet saknar stöd från nacken, vilket kan orsaka huvudvärk.

Att sova på mage under korta perioder kan vara bra ifall du är stark i rygg och nacke, men behöver stöd för de övre luftgångarna vid andning. Ifall du sover på mage är det ett bra alternativ att ha en tunn kudde, eller ingen alls.