Sömn- och alarmrutiner, 5 tips för bättre sömn.

Vi är övertygade om att din livskvalitet är direkt knuten till din sömnkvalitet. Att kunna somna i tid, sova i frid och vakna upp med ett leende på läpparna … Det är livskvalitet. I den här delen av ‘5 tips för bättre sömn’ diskuterar vi bland annat sömn- och alarmrutiner och deras effekt på din sömn. Förutom att vi är fast beslutna att bygga sängar som är handgjorda precis efter era behov så har vi även sammanställt en serie blogginlägg med små korrigeringar och tips som kan hjälpa er att öka er livskvalitet.

Det här är den fjärde och sista delen i serien  ‘5 tips för bättre sömn’.

Sömnrutiner

Inför tydliga sömnrutiner och följ ett sömnschema där du går och lägger dig och vaknar vid samma tid varje dag, även på helgerna.

Införskaffa en ny säng

En obekväm madrass kan påverka din sömn negativt och dålig sömnkvalitet får stora konsekvenser. Om du vaknar upp svettig eller med smärta i nacke, rygg eller skuldror, kan det bero på din madrass. Oavsett om din säng är alltför fast eller mjuk, kan båda fallen leda till obehag och avbruten sömn – och kan också innebära att det är dags för dig att köpa en ny madrass. En anpassad madrass hjälper även till att minska muskel- och ledvärk.

Undvik kaffe på kvällen

Från vilken tid du bör undvika koffein innan läggdags är ingen exakt vetenskap, eftersom alla människor reagerar olika på koffein. Generellt kan det vara en god idé att undvika koffeinhaltiga drycker flera timmar innan sängdags. En studie publicerad 2013 i “Journal of Clinical Sleep Medicine” visade att koffeinintag sex timmar innan läggdags kan ha en skadlig effekt på din förmåga att sova gott.

Ta en promenad

En 40 minuter lång promenad, minst 4 morgnar i veckan och helst i solen kan ha en mycket positiv inverkan på din nattsömn.

Alarmrutiner

  • Vänd urtavlan på klockan ifrån dig för att hjälpa dig undvika att titta på klockan.
  • En klocka med blå siffror är att föredra framför röda.
  • Prova en app eller alarm med lugnande ljud att vakna till.
  • Sätt telefonen på flygplansläge.