Funderar du på att köpa en ny säng?

Det är viktigt att du väljer en säng som passar just dig och dina behov. Du kanske har några åkommor som bör tas hänsyn till vid köp av en ny säng?

Hård eller mjuk?

Gamla föreställningar om att hårda sängar är bra för dåliga ryggar är en myt som vi direkt kan slå hål på. Det kom sig av att vi förr ofta låg i sängar med dåliga och utslitna resårer. Det bästa för dig och din kropp är att sova komfortabelt. En bra säng sover du i, inte på. Den tar hand om dig och din kropp genom att ge dig avlastning, ventilation och stabil komfort många år framöver.

Vilken position sover du oftast i?

Du ska även beakta hur du sover i din säng. De allra flesta av oss har en favoritställning när vi sover. Du ligger i den ställningen under den första och viktigaste delen av sömnen. Tänk efter hur din liggställning är. Ifall du sover på mage behöver du ha en fastare säng för att inte sjunka ner för mycket med bröstet och därmed få ont i nacke och svank. Sover du på rygg eller sida kan du behöva ha en lite mjukare säng för att du ska sjunka ner ordentligt med skuldror och stuss, och på så sätt få avlastning och stöd för din rygg. 

Anpassning efter vikt och längd?

Vikt och längd har betydelse när du ska välja säng. En rundare, kort person tynger underlaget på ett annat sätt än vad en lång och smal person gör. Två personer med samma vikt kan därför ändå behöva olika fasthet då tyngdpunkten i sängen blir mer koncentrerad hos en kortare person och mer jämnt fördelad över sängen hos en lång person. Sängens längd bör också anpassas efter kroppens mått.

Man brukar säga att fastheten man ska välja bestäms av din vikt. Vill man generalisera lite, kan man säga att ju tyngre man är, och ju äldre man blir, desto fastare säng föredrar man. Väger du under 80 kg ska du ha en medium fasthet på din säng. Väger du över 80 kg ska du ha en säng med fast fasthet. Försök att ha de här viktbegränsningarna i åtanke vid val av fasthet, då en vanlig anledning till att man känner sig missnöjd med fastheten på sin nya säng är att man har valt fel fasthet utifrån sin vikt.

Vad gäller längden på din säng så är måttstocken att du gärna ska ha 10 cm till godo ovanför ditt huvud fram till huvudändan, samt 10 cm mellan dina fötter och fotändan av sängen. Är du över 190 cm lång rekommenderar vi dig därför att välja en säng som är 210 cm lång för att du ska ligga riktigt bekvämt i sängen även när du ligger helt utsträckt.

Hur känns din nuvarande säng?

Slutligen ska du tänka på vad du har för säng i nuläget. Har du en hård säng och har problem med framförallt svank och nacke beror detta antagligen på att du har en för hård säng. Om du inte sjunker ner i din säng får inte din kropp det stöd som den behöver. Då bör du satsa på en säng med fastheten medium för att sjunka ner bättre i sängen. Samma sak åt andra hållet; känner du att du i nuläget sjunker ner för mycket i sängen och på grund av detta får ont i höfter och ovandelen i ryggen bör du satsa på en något fastare säng än vad du har i nuläget.

Men kom ihåg, det är du som bestämmer vad som känns bäst för dig.