Motion, ett av 5 tips för bättre sömn.

Vi är övertygade om att din livskvalitet är direkt knuten till din sömnkvalitet. Att kunna somna i tid, sova i frid och vakna upp med ett leende på läpparna … Det är livskvalitet. I den här delen av ‘5 tips för bättre sömn’ diskuterar vi bland annat motion och dess effekt på din sömn. Förutom att vi är fast beslutna att bygga sängar som är handgjorda precis efter era behov så har vi även sammanställt en serie blogginlägg med små korrigeringar och tips som kan hjälpa er att öka er livskvalitet.

Det här är den andra delen i serien  ‘5 tips för bättre sömn’.

Motion hjälper dig att varva ned.

Vill du somna snabbare och vakna upp och känna dig mer utvilad kan motion vara lösningen. Så lite som 10 minuters träning, såsom promenader eller cykling, kan dramatiskt förbättra kvalitén på din nattsömn, särskilt när det utförs på regelbunden basis. Att motionera minskar även risken för att utveckla besvärliga sömnstörningar, såsom sömnapné och restless leg syndrom.
Läs mer om motion och sömn på Stressforskningsinstitutets hemsida.

Släck ljuset

Mörker eller svagt ljus stimulerar melatoninproduktionen i kroppen och resulterar i dåsighet, vilket gör det möjligt för oss att sova. Starkt ljus – oavsett om det är solljus eller artificiellt ljus – har motsatt effekt och hämmar produktionen av detta sömngivande ämne vilket gör oss piggare.

Ta en varm dusch

Ta ett varmt bad, duscha eller basta innan det är dags att sova. När vi somnar sjunker nämligen vår kroppstemperatur. I en varm dusch stiger kroppstemperaturen och det plötsliga temperaturfallet, när du kliver ut ur badrummet, hjälper dig att somna genom att tala om för kroppen att det är dags att sova.

Ät en tidig middag

Undvik att äta stora måltider sent på kvällen. Enligt National Institutes of Health, kan sena måltider orsaka matsmältningsbesvär som stör sömnen. Samma sak gäller för alkohol.

Slappna av med dofter

Dofter är kraftfulla när det gäller att fånga din uppmärksamhet och påverka dina handlingar. Dofter kan därför vara ett utmärkt hjälpmedel för bättre sömn. En doft som gör dig glad kan underlätta sin sömn. Ditt luktsystem är direkt kopplad till känslocentret i hjärnan, så när du doftar något som påminner om ett positivt minne eller gör att du känner dig förväntansfull frigör kroppen avkopplande kemikalier som underlättar god sömn.