Meditation, ett av 5 tips för bättre sömn

Vi är övertygade om att din livskvalitet är direkt knuten till din sömnkvalitet. Att kunna somna i tid, sova i frid och vakna upp med ett leende på läpparna … Det är livskvalitet. I den här delen av ‘5 tips för bättre sömn’ diskuterar vi bland annat meditation och dess effekt på din sömn. Förutom att vi är fast beslutna att bygga sängar som är handgjorda precis efter era behov så har vi även sammanställt en serie blogginlägg med små korrigeringar och tips som kan hjälpa er att öka er livskvalitet.

Det här är den första delen i serien  ‘5 tips för bättre sömn’.

Meditation, rutiner och ro.

Det är lätt hänt att man accepterar att sömnrutiner ändras. Det är åren, huvudbryn och de många bollarna man måste hålla i luften som håller en vaken. Plötsligt vaknar man upp mitt i karriären, familjen, huset och natten. Ifall du är van vid att vara vidvaken tills klockan 3, 4, 5 på natten bara för att till sist ge upp på de sista timmarnas sömn så kan det vara värt att etablera ny sömnrutiner.

Den senaste tiden har vi fått mer och mer förståelse för en god natts sömn betydelse för vår hälsa och livslängd. För dig som befinner dig som är medelålders kan det båda få dig att känna dig hälsosammare, undvika seriösa åkommor och framför allt förlänga livslängden. Det finns många fördelar och få nackdelar med 7 till 8 timmars sömn. Det är därför som vi satt samman 5 tips för bättre sömn, för dig mitt i livet.

Meditation

Alla som någonsin upplevt en sömnlös natts vet att “bara koppla av” är lättare sagt än gjort. Men gör-det-själv meditation kan hjälpa dig att förbereda dig för vila och lämna bekymmer eller obehag bakom dig. Dessa tekniker fungerar bäst när det görs precis innan sängdags, i en tyst och lugnande miljö. Men du kan även göra dem flera gånger om dagen. Nedan följer några konkreta tips för att hjälpa dig att komma igång.

 1. Räkna ned

  Börja med att räkna ned från 100, i din egen takt. Oroa dig inte för att hålla koll på var du är, räkna lugnt och börja om ifall du skulle tappa bort dig.

 2. Etablera en visuell fokusbild

  Fokusera på en bild, en enskild bild. Någonting som lugnar dig, din partners ansikte eller ett grönt fält, och låt dig landa i den här fokusbilden.

 3. Mantra

  Hitta ett mantra som passar dig. Ett tacksamhetsbudskap som du upprepar för dig själv, för att internalisera detta.

 4. Andas

  Sträck på ryggen och andas genom näsan, känn din andning gå längs med hela ryggen. Andas så tills det känns naturligt.

Stretcha

Att införa en bekväm stretchrutin innan du somnar underlättar ostörd sömn, vilket ger dig mer energi kommande dag. Genom att stretcha områden där vi ofta har spänningar, så som axlar, nacke, händer och bröst kommer hjälpa dig att slappna av. Eftersom vi använder benen större delen av dagen eller sitter i obekväma lägen, tenderar benen och ryggmusklerna att bli mycket spända.

För tips på stretching kolla in den här videon.

Drick te

Att undvika koffein under kvällstimmarna sägs vara nyckeln till god sömn, men vissa koffeinfria tesorter kan hjälpa dig att komma i viloläge. Kamomillte är ett mycket hjälpsamt sömnmedel och grönt te likaså. Grönt te innehåller teanin, vilket bidrar till bättre sömn. Försäkra dig bara om att det är koffeinfritt grönt te om det ska drickas innan sängdags.

Läs en bok

Det är viktigt att skapa en rutin innan sängdags. Om din kropp är medveten om att du gör samma rutin varje kväll innan sängen, kommer den att börja känna igen den. Till exempel, om du läser innan du somnar varje kväll, kommer din kropp att känna igen detta och inse att det är dags för sömn. Utöver din kvällsrutin, försäkra dig om att du har en bekväm madrassen. En naturlig madrass kan göra hela skillnaden för en ostörd natts sömn.

Lägg undan surfplattan, mobilen eller datorn

En av de senaste upptäckterna i modern tid är att skärmarna på mobiler, surfplattor och datorer som vi använder avger ett blått ljus som faktiskt minskar kroppens förmåga att producera melatonin. Melatonin är det hormon som styr din sömncykel, även kallad din dygnsrytm, vilket gör det avgörande att en god natts sömn. Dessutom kan något du läser på Facebook eller sociala medier väcka känslor som gör det svårt att somna.