Dryckesvanor, ett av 5 tips för bättre sömn.

Vi är övertygade om att din livskvalitet är direkt knuten till din sömnkvalitet. Att kunna somna i tid, sova i frid och vakna upp med ett leende på läpparna … Det är livskvalitet. I den här delen av ‘5 tips för bättre sömn’ diskuterar vi bland annat dryckesvanor och dess effekt på din sömn. Förutom att vi är fast beslutna att bygga sängar som är handgjorda precis efter era behov så har vi även sammanställt en serie blogginlägg med små korrigeringar och tips som kan hjälpa er att öka er livskvalitet.

Det här är den tredje delen i serien  ‘5 tips för bättre sömn’.

Dryckesvanor: Drick Vatten

Att dricka tillräckligt med vatten och hålla en jämn vätskenivå kan hjälpa dig att sova bättre, vara mer aktiv och ha mer energi under hela dagen. Faktum är att den enskilt största orsaken till trötthet på dagtid är uttorkning.

Vatten utgör cirka 60% av din kropp, 75% i musklerna, och hela 85% i din hjärna. Vatten är nödvändigt för nästan alla dina kroppsfunktioner, särskilt hjärnans funktion. Det är därför ingen överraskning att uttorkning kan störa hjärnans funktion under sömnen. Dr Joseph Cilona förklarar att “Uttorkning kan ha mycket allvarliga neurologiska effekter och störa den kognitiva funktionen.”

Din hjärna är faktiskt aktiv även medan du sover. Det är upptagen med att analysera och sortera dagens intryck. Den försöker också minska oro och stress. Genom att undvika uttorkning låter du din hjärna att fungera som bäst, vilket gör att du känner dig utvilad efter en god natts sömn.

Dryckesvanor: Ställ undan vinet

Alkohol tillåter friska människor att somna snabbare och sova djupare för en stund, men det minskar djupsömnen. Ju mer du dricker innan du lägger dig, desto tydligare blir denna effekt. Djupsömnen infaller cirka 90 minuter efter att vi somnat.

Sänk temperaturen

När man ligger i sängen och försöka somna, sjunker kroppstemperaturen för att initiera sömn och omgivande temperatur kan faktiskt underlätta detta. Om ditt rum är kallt, snarare än varm, kommer det att bli mycket lättare att somna. Temperaturer betydligt lägre eller högre än vad som rekommenderas kan leda till rastlöshet och kan också påverka kvaliteten på djupsömnen, det stadie av sömnen med högst hjärnaktivitet. Under detta skede har du högre hjärnmetabolism och drömmer frekvent. Under djupsömnen sker minimala kroppsrörelser och det är oftast svårt att väcka en sovande under detta skede.

Gör Yoga

“Yoga får dig i kontakt med din andning”, säger yogainstruktören Darcie Clark. “När du saktar ner och stannar upp i en position kan du känna olika delar av kroppen som är spända, genom att sitta och andas i en position kan dessa spänningar gradvis släppa”. Stretching har i allmänhet en lugnande effekt , säger Nikos Apostolopoulos, chef för Microstretching kliniken i Vancouver, vilket gör det optimalt att utföra innan läggdags.

Ta en tupplur

Att ta en tupplur är bra för de flesta människor, forskning visar att en tupplur dagtid som varar mellan 15 och 90 minuter, både kan förbättra fokus och öka kreativiteten. För vissa människor kan tupplurar vara lika stärkande som en hel natts sömn.