Semestern är snart här och nu följer 5 veckor av stadig stigande hetta och sjunkande aktivitetsgrad. Det är helt klart höjdpunkten på 2017, och det känns som att dagarna aldrig tar slut eller ens bör det för den delen. I och med sommareuforin och de ändlösa grillkvällarna så ställs vi inför väldigt speciella sömnförhållanden, här följer därför 7 tips för att uppnå god sömn även under sommaren.

1. Låt inte varma nätter gå över i sömniga dagar

solen trött sommar soltrött sommarsömn sova sommar

Värme gör det både svårt att sova om natten och dränerar oss på energi under dagtid. Under sommartider så påverkas vår sömn negativt och forskning har påvisat att vi lätt drabbas av utmattning eller trötthet. Desto varmare dagarna blir, desto tröttare blir vi. Effekten har visats vara direkt påverkad av hur väl vi sover. Så i slutändan handlar det om hur värmen påverkar vår sömn.

Med den negativa relationen mellan värme och god sömn är det alltså viktigt att hålla koll på sovrumstemperaturen. Alla människor är olika, men en vanlig rekommendation är att hålla sovrumstemperaturen mellan 18-21 grader. Om ni inte har någon AC i huset kan ni testa något av de här tipsen från Van Winkle’s för att hålla temperaturen stadig.

2. Tumma inte med rutinerna

sommar sova sömn rutiner

Att sömnrutinerna åsidosätts under sommaren är inget konstigt. Så är fallet för de allra flesta. För oss som bor i Sverige känns det som att semestern aldrig ska ta slut och att solen aldrig går ned, samtidigt som man vet att det finns en vintersäsong som lurar runt hörnet. Det bästa du kan göra av den här skiftningen är att försöka skifta hela din sömncykel under en kort period. Det är bättre att du är vaken till och med klockan 1 på natten och kliver upp klockan 9 varje dag än att gå igenom allt för kraftiga variationer.

Har ni barn är det ännu viktigare att hjälpa dem att säga godnatt samma tid varje kväll. Barn är, naturligt sett, morgonmänniskor – men under sommaren kan förskjutas.

3. Kyl av dig och håll huvudet kallt

sommar svalka ac värme

Högre temperatur leder ofta till sämre humör. Det finns ett direkt samband mellan att man känner sig mer lättförargad och utomhustemperaturen. Utöver detta så finns det stöd för samband mellan dålig sömn och ökade aggressionsnivåer.

Så kom ihåg att kyla av dig och hålla koll på sömnen, så att huvudet förblir kallt.

4. Dra nytta av midsommarsolen

midsommar sommar sommarsol midsommarsol

Under midsommar är dagarna som längst. Då upplever man knappt ens att solen går ned i stora delar av landet. Om du lyckas kyla ned rummet och få kontroll över sömnen så kan det vara läge att dra nytta av midsommarsolen och förbättra er sömn ännu ett snäpp.

Solljus har enorm inverkan på sömn. Det har visat sig att kontorsanställda som exponeras för någon grad av solljus på morgonen somnar snabbare om kvällen. Det har förbättrat både sömnkvalitén och ökat välmåendet i stort.

Vår kropp anpassar sig naturligt efter solens cykler, men är ofta smått lite ur synk. Att justera så att vi hamnar mer i synk med solen kräver viss manipulation av vår exponering till solljus. Eftersom att det är lättare att stänga ute solljuset än att förfalska solljus så blir därför midsommartiden perfekt för att återställa vår solanpassning.

5. Stretcha och träna

sommar sova träna sömn stretcha stretchning

Under sommaren så är det lätt att känna sig aktiv och att därför försumma träning. Samtidigt ökar alkoholkonsumtionen och vi är vakna fler timmar om dygnet. Då är det viktigt att se till så att kroppen får känna sig aktiv, på riktigt, och inte bara att vara aktiv mentalt. Se till att stretcha och ta en löprunda med jämna mellanrum. Träning och sömn är väldigt tätt sammanlänkande och den allmänna känslan av att vara aktiv under sommaren kan göra att man känner sig aktiv, fast på fel sätt.

6. Försvinn från kontoret

semester sova hälsa värme natur vandra

Att ta mer än två veckors semester är bra för hälsan, men det blir allt vanligare att vi låter mobilen och mailen störa oss även under semestertider. För att få ut så mycket som möjligt av semestern är det därför bra att komma ut i naturen och bort från kontoret. Låt inte mailen störa dig utan ta istället med en vanligt “dumb phone”. Att komma ut i naturen har, dessutom, en bevisat positiv inverkan på din sömn och hälsa.

7. Behåll ditt goda humör och uppnå god sömn i höst

De långa dagarna, fina vädret och den förlängda semestern kan göra underverk för din sömn, men det är även viktigt att behålla det över hösten. För att ha fortsätt god sömn i höst kan det därför vara bra att göra saker som att se över ifall du har behov av D-vitamin tillskott, behålla dina nyfunna sömnrutiner och fortsätta träna.

Ta del av fler sömntips i vår sömnjournal!